Årets första karpar.

Årets första karpar.

Äntligen. Liksom de senaste säsongerna har premiären, (åtminstone med bivvyt), fallit vid Holmadammen. Denna trevliga lilla damm är en mycket behaglig plats såhär på våren och man får verkligen chansen att koppla av. Fisket är mycket bra såhär på våren och med helgens vattentemperatur på tio grader är chansen till fisk mycket stor, vid de rätta förhållanden givetvis.

Det tog ett bra tag att komma iväg i torsdags. Mycket stök innan jag faktiskt satt i bilen. Trots det glömde jag flera, för helgen, viktiga föremål så som handtag till kärran samt pannlampa. Bilen så, det är lika skönt varje gång att vrida upp högtalarna och ta sikte på en destination som innehåller karpfiske.

Väl framme snurrar jag runt dammen ett antal gånger trots att jag egentligen redan visste vilket swim jag ville fiska ifrån. Det relativt lite aktivitet i det växlande vädret. Så fort solen dyker upp värms det på bra, medans det kyls snabbt när den går i moln och vinden tar i. Mitt på dagen hittar jag ett par strykande fiskar i en liten vik med lä. Jag hämtar ett spö och lägger försiktigt ut en multirigg med en pva-påse fylld utav bloodworm pellets. Linan får sedan sjunka och jag lägger spöet ned. Efter en stund spänner linan upp och jag kan kroka årets första fisk. Underbart! På grunt vatten med mycket obehagliga rötter bjuder den upp till en häftig kamp och det är lite ”allt eller inget” som gäller. Fisken vägs in till 6.8 och det är bara att skina ikapp med solen.

6.8

A moment of magic – first carp of the year.

Eftermiddagen fortsätter och det är rätt lugnt på min plats. Under kvällen kommer ytterligare ett par fiskar in i den grunda lilla viken, jag tar ett spö och ger det en chans. Dessa fiskar är dock inte det minsta intresserade av min multirigg. Inte konstigt, inser snart att det är två stora gräskarpar som plaskar omkring framför fötterna. Snart dyker också bävern, eller skall jag säga bävrarna upp.  Dessa djur verkar ha en förkärlek till mig, inte rädda för fem öre utan de lägger sig 20 meter ut och stirrar på mig. Förmodligen sitter jag på deras stubbe.

Jag väljer att gå tillbaka till lägret och lägga ut spöna för natten. Jag avnjuter mat, en öl samt en riktigt god kopp kaffe. Det kyler snabbt såhär på våren och jag kryper ner i sängen redan vid nio tiden. Ett par timmar ligger jag och lyssnar på det många grodor som ivrigt sysselsätter sig med att skrika ut sina parningsläten. Rätt mysigt om jag skall vara ärlig, och man påminns om att en underbar tid stundar.

Under natten har jag runt tio så kallade ”linebites” från,,, den där bävern. Det är underligt, de verkar ha en förkärlek till mig. Jag vet inte ens om någon annan sett bävern i Holma?, men mig tycks den verkligen älska. Underligt. För att gå tillbaka i tiden tio år var det ytterst ovanligt att få syn på dessa varelser när jag började specimen fiska. Idag är det nästan svårt att missa dem. Oavsett var man är. Jag har inget emot djur, tvärt om, men de tar ned rätt mycket betydelsefulla träd. Samt stör fisket något oerhört i många fall. Nog om det.

Fredagen följer. Mulet väder med växlande, ganska kyliga vindar hela dagen. Redan vid frukost, som för övrigt är helt underbar att äta utomhus, inser jag att det inte blir någon fisk idag. Helt övertygad om att mattan skulle förbli torr hoppades jag mer på nästkommande dag. Hade jag varit närmare hem, hade jag förmodligen packat ihop. Men den som väntar på något gott… blir aldrig fet.. Eller vad säger man?.

Nåväl. dagen går snabbt och jag njuter över att ha fångat årets första fisk och dessutom att vädret nästkommande dag såg sådär ultrahett ut. Återigen en underbar natt i bivvyt (utan bäver problem?) och jag vaknar utvilad runt sex-tiden. Dock med klockans hjälp. Dagen gryr och solen på väg upp. Magkänslan är god och blir inte sämre av ett par koppar kaffe. Det är ytterst lite aktivitet, endast en fisk bryter ytan.

Plötsligt, lite oväntat, få man så höra ljudet som får nackhåren att resa sig. Spöet är placerat i en lucka i spenaten närmare 50 meter ut. Detta fiske är helt omöjligt under sommaren men under våren, när spenaten inte är tillräckligt stark kan det gå. Även om det är lite riskabelt. Jag fiskar faktiskt spöet ganska högt för att inte linan skall ligga i spenaten och störa skygga karpar. Men ändå såpass slak att det sjunker vid krokbetet. Spöet bugar djupt och hangern flyger upp i det fantastiska RX – larmet. Jag säger det igen, Vår!.

Fisken bjuder väl inte upp till någon häpnadsväckande fight då den efter att ha gått in spenaten mest simmar med. Pressar lugnt och metodiskt igenom fisken och Anders Svanlund, som nyss dykt upp för ett dagpass, assisterar vid håvning. En riktigt fin åtta -kilos. Även denna fångad med multirigg/pva påse.

IMG_5508

En fantastisk vacker skapelse på dryga åtta kilo.

Så till nästa hugg. Ett hugg som jag kommer minnas länge. Klockan är nu i runda slängar tio och jag har placerat en chod-rig i en öppning nära land på andra sidan. Inte alltför långt ifrån förra fångstplatsen. Häng med nu. Kastet blir perfekt, jag spänner upp linan och sätter ned spöet. Upptäcker att det numera är två fiskare längre bort när slirbromsen sakta börjar ge ifrån sig lina. Vad händer? Hade jag inte stenhårt åtskruvad slirbroms? Eller var den så lös att linan sakta lämnar rullen självmant?. Sittandes på huk, kollar jag upp på spötoppen och ser den stå i en djup båge.

Det tar alltså i runda slängar 20 sekunder (!) från att sänket brutit vattenytan till att en fisk har krokat sig. Helt otroligt. Fighten är liksom den föregående rätt lugn och det är bara att pumpa fisken metodiskt genom spenaten. Niklas, som nyligen kommit kunde nu assistera med håvning. Tack till er båda!. Det är en riktigt fin fjällkarp på 10.68 kilo (Se bild ovan) och det är återigen bara att njuta ikapp med solen som verkligen börjar stråla från sin bästa sida.. Nu börjar det blir tjatigt, men denna årstiden alltså. Vår.

En knapp timme senare och ytterligare ett hugg på samma spott som tidigare. Och ännu en makalöst vacker åtta -kilos i håven. Vilken morgon. Alla fyra fiskar fångas på Mainlines Pineapple high viz, ett utmärkt krokbete på våren eller som topp i en snowman. Solen värmer nu så starkt att man kan börja klä av sig. Över flera koppar kaffe bekantar jag mig nu med Anders och Niklas Svanlund (far och son) som visar sig vara mycket trevliga. Duktiga allround fiskare som nyligen börjat med karpfiske, och jag är helt övertygad om att vi snart får se dem med ett gäng fina fisk.

Dagen fortskrider med sol, lunch, kaffe, fisketjöt, mera kaffe, mera sol och så vidare. Även karparna njuter i solskenet och vi ser mycket fisk liggandes i spenaten och njuta. Tyvärr inga mer hugg trots flitigt med omläggningar och att jag stannar till kvällen. Kan dock tillägga att jag är så otroligt nöjd när jag sätter mig och styr bilen hemåt. Ett gäng fantastiska fiskar, och det bästa är vad som väntar oss framöver,, våren.

IMG_5517

Ytterligare en fantastisk skapelse på dryga åtta pannor.