Årsresumé 2015.

Årsresumé 2015.

Julen står för dörren och strax har ännu ett år har passerat i rasande hastighet. Ett år som varit mycket upp och ner. Framför allt på privata plan. Det gör dock att fisket drabbas, i negativ bemärkelse. Jag vill ändå ge betyget klart godkänt. Trots att den där riktiga toppfisken saknas. Men storlek är ju inte allt här i världen. Antalet nätter har ändå blivit relativt många, trots att fisket inte haft prioritet ett periodvis. Jag tror det slutade med 44 nätter till antalet samt ett tio-tal kortpass och mängder med tid vid den omöjliga sjön. Klart godkänt även om jag på förhand satsade mot 50 nätters sträcket. Något jag aldrig passerat. Låt oss börja från början..

”Visioner inför 2015: Försöka ta en fisk i svåråtkomliga Surtesjön i Göteborg är väl förhoppningen. Tanken är att kombinera denna sjön tillsammans med Delsjön som jag åsidosatt alldeles för många år. Ett par veckor kommer dessutom tillbringas i Skåne och främst är det Henrikstorp jag verkligen vill lyckas i. Även lillasjön lockar lite, vem vet hur länge till den store Fullyscalen hänger i?..”

Så lät det från undertecknad i januari för snart ett års sedan. Målen i år var mindre än tidigare och jag valde snarare att kalla det visioner vilket är en viss skillnad. Det där osannolika suget man under vintern bygger upp låg redan i januari nästan på en ohälsosam nivå. Därför var det väldigt skönt att redan i februari kunna bege sig söderut mot Rio Ebro och en veckas fiske. Undertecknad var från början lite skeptisk till det här med att låna fiskeutrustning, bli guidad osv. MEN vilken resa!. Fisket var trögt, riktigt trögt. Men veckan nere vid Ebros stränder var ändå en utav de bästa resor jag gjort. Allt gick smidigt och enkelt och vår guide Pontus var fenomenal. Mina medresenärer Birger, Jonas och Chrille är fantastiskt trevliga och sympatiska människor som man önskar att man träffade oftare. Fisket var som sagt trögt men bekvämligheten att kunna sova ut på ett hotell, fiska hela dagen i solskenet, äta gott, dricka gott, snacka skit för att vid skymningen ladda om batterierna och gå ut och äta på någon restaurang var grymt. I år blir dessvärre inget återbesök, men det dröjer nog inte länge innan man är nere igen. Läs mer om resan på -> LÄNK.

I mars var det sedan dags för årets andra resa. En helg i Colchester och karpmässan CarpinOn. Även detta en klart bra resa. Smidigt och enkelt att bo på hotell som ligger i anslutning till mässan. Hotellet var ju världsklass, maten i england, dock klart sämre. Smidigheten kan ju också bero på att man hade goa gubbar som Birger och Ronnie som drog i trådarna, och själv halkade man mest med på ett bananskal. Vi var ett gott gäng på runt tio personer, stort tack till er alla. Ingen nämnd, ingen glömd.

April. Efter något resultatlös förmiddagar i vallgraven lades första nattpasset som traditionsenligt vid Holmadammen. Ett fantastiskt pass på många vis. I mestadels finväder kunde jag fira in min 25-årsdagen med fyra karpar. Holmadammen är verkligen en vacker och lite udda pöl för att ligga i Göteborg. Mycket synlig fisk, vacker, lugn miljö, fina fiskar m.m. Dessutom ett vrålbra vårvatten!. Trycket på dammen var bättre i år än vad det varit på länge vilket är väldigt roligt och nyttigt. Mycket tack vare Håkan som visat mycket engagemang och dragit i trådarna för förbättringar. Läs mer om detta passet -> LÄNK.

IMG_5508

En av årets vackraste. Vårkarp från Holmdammen.

Efter helgen vid holmadammen gick en månad utan vidare mycket uträttat. Till ursäkt fanns det en del i det verkliga livet som krävde uppmärksamhet och endast några kortpass här och där vilka blev resultatlösa. Förresten, en natt vid ankedammen utanför Borås resulterade i en spegel på 9,88 kilo.  Jag började även med årets projekt i maj. Surtesjön. Den relativt stora sjön norr om Göteborg vilken är mycket intressant i flera aspekter har funnit i mitt huvud ett antal år. Intresset för sjön hos mina kamrater verkar dock rejält svalt så det var bara att ta tag i projektet själv. Med gummibåt började jag med att under soliga dagar söka fisk och reka botten strukturer. Aldrig har jag gjort ett sådant jobb. Jag tyckte mig hitta flera intressanta men som överallt runt sjön, otillgängliga platser. Trots att jag hade båt. Problemet var dock, jag hittade ingen fisk!. Varenda vik och grundparti sökte jag av många gånger i maj, juni och juli utan att se något. Ett fåtal nätter spenderades i utan tillstymmelse till aktivitet. Fortsättning följer..

I mitten utav maj var det så dags för min efterlängtade semester. Undertecknad har en förkärlek till att besöka nya vatten, helst på bortaplan just under semestern för att komma bort. Valet den här semestern föll dels på en sjö jag och Håkan besökte hösten -14 samt lillasjön med den stora fullyscalen i sikte. Jag träffade inte alls rätt med vädret i sjön som var det primära målet. Men jag lyckades till slut landa en grann, lång fjällkarp på dryga 12 kilo. Riktigt trevlig fisk en en superhäftig sjö. Verkligen min typ av vatten. Förre detta hade jag även lyckats landa en tio kilos fjällis i lillasjön vilket även det var en i mångt och mycket fanatisk fisk. Mitt tredje besök i lillasjön och nytt sjöbästa. Avslutade semestern med socialt fiske i Delsjön med kamrat Benny. Och även om fisken inte var med oss var det trevligt att komma ut och inte fiska själv utan även får den sociala biten i kombination med fisket. Läs mer om semestern på -> LÄNK.

Juni följde med ett kallt och resultatlöst SCC för mig och Håkan. Men en som vanligt trevlig tillställning och alltid lika trevligt att fiska med Håkan och Gizmo. Även två nätter i Delsjön förblev resultatlös och en tyngre period inledes. Delsjön är inte min sjö. Få försök har gjorts i den mångt och mycket svåråtkomliga sjön. Inget resultat har det blivit heller. Men någon gång skall jag ”klara av” den på allvar. Vidhåller fortfarande att Bennys sjörekord fisk på 14,4 från våren  -12 eller -13? Har potential att vara RIKTIGT stor trots att fisketrycket är obefintligt i sjön.

Sommaren flyter på utan speciellt mycket fiske. Jag mäskar, rekar och fiskar någon enstaka natt i Surtesjön. Utan resultat, förrän jag en vardagseftermiddag i mitten utav augusti plötsligt, mycket överraskande hittar två solande fiskar under en båttur. Något som givetvis ger råg i ryggen. Jag tror dock inte platsen är någon höjdare men ger den något försök utan någon mer aktivitet utav fisk.  Ett styrelsemöte med Karpklubben vid vackra Hagasjön, Småland hinns med. Trevlig och nyttigt möte och det är kul att få förtroendet att delta. Förhoppningsvis bidrar man med något också. Slutligen gav även en helg vid Ankedammen ett antal fiskar med två toppar på dryga nio pannor. Läs mer om sommaren i sig -> LÄNK.

September och semester igen. Jag startade med tre nätter i Surtesjön på en plats jag tyckte kändes vettig. Den var förmäskad i tre veckor (tre gånger i veckan) med rejäla mängder partiklar och boilie. En förmögenhet i pengar och slit för en alingsåsare. Resultatet kom dock! Andra kvällen, runt elvatiden kom en efterlängtad, bastant tvåtons -spegel på dryga tio kilo. Underbart. Chockerad och överlycklig kan jag återutsätta fisken tidigt på morgonen efter några fina bilder. Semestern fortsätter sedan ned till Skåne där jag mäskar Henrikstorp rejält (en sjö alla borde besöka). Fiskar sedan lite andra vatten innan jag i precis rätt läge återvänder till Henrikstorp. Vädret slår om till varmt väder, lite regn och sol om vart annat samt kraftiga sydliga vindar. Fisket gick också bra och jag kunde landa fyra fiskar på fyra nätter. Tyvärr även en förlorad i bland näckrosorna men med en toppfisk på dryga tolv beger jag mig hemåt supernöjd med semestern. Läs mer -> LÄNK.

image1

Årets fisk. Bara för att det gick.

Efter semestern följer en höst med drömförutsättningar för en karpfiskare. Dock tappar undertecknad de där sista 5% i suget vilket gör att jag bara kommer ut och blankar en helg i Surte samt en dag i kanalen. Surtefisket ger alltså en fisk på 10 nätter men jag är klart nöjd. Perfekt start på sitt sätt och jag är väldigt motiverad inför nästa år. Jag har lagt overkligt mycket tid vid sjön och har kört alla olika delar/vindriktningar. Dessutom jobbar jag just nu för en påfyllning utav fin fisk utav Jonas i Aneboda och med hjälp utav Sportfiskarna Göteborg samt Svenska karpklubben har jag stora förhoppningar om att det simmar ut lite ny fisk nästa sommar.

Sista med inte minst vill jag rikta ett stort tack till alla kamrater där ute med samma passion för karpfisket som mig. Människor som kommit att bli goda kamrater och jag önskar jag kunnat träffa många av er oftare. Jag säger det sällan, men jag är tacksam över mina kamrater.

2016. Vad väntar?. Det återstår att se. Men jag hoppas kunna lägga krutet på 2-3 hemmavatten, Surtesjön inkluderad. Egentligen hade jag velat satsat helhjärtat på dessa vatten, men någon tur söderut blir det med största sannolikhet också. Vi får se var, dock med största sannolikhet inget nytt vatten utan något jag tidigare besökt. Det är inte optimalt att ständigt flyga runt till nya sjöar, det är inte melodin för att lyckas. Jag har även en target på hemmaplan. En fjällkarp. Återstår att se om jag lyckas med den, men jag kan garantera att den kommer få mycket (!) tid.

God Jul på er!.