Första fisken över magiska 40 lb.

Första fisken över magiska 40 lb.

Under vinter hade man levt med nästan ohälsosamt mycket drömmar och visioner om kommande säsong, och framför allt en fisk. Oavsett hur många nätter, hur mycket boilie det skulle gå åt eller hur många mil jag skulle behöva köra så skulle till slut en viss fisk finna sig i att ligga på min matta. Denna våldsamt överviktiga dam som fått namnet Grodynglet var den klart mest lysande fisk i en trevlig liten sjö. Hon var inte bara årets ”target”, utan även en snart tio års lång dröm.

I slutet av april stod jag så vid strandkanten och blickade ut över sjön. I ena handen fanns ett kaströr av modell korda och i andra en hink med Cell. Som en god vän vid ett tidigare tillfälle uttryckt sig, ”lycka är verkligen något man kan köpa med boilie”. Fyra vardagspass i blandade förhållanden gav två fiskar och en förlorad. Jag trotsade ekonomin med både rejäla mäskningar och bensinräkningar. Något som snart skulle ge resultat.

Äntligen var det så dags för en hel helg vid sjön. Under veckan som gått hade jag mäskat två platser riktigt rejält och jag valde att ignorera min tidigare plats och satsa på något nytt samtidigt som vädret skiftat något. Under kvällen infinner sig en sån där lugn, behaglig känsla som åtminstone jag har svårt att hitta i något annat sammanhang än just karpfiske. Våren började nu forma sig på allvar och två dygns avkopplande karpfiske stod för dörren. Jag hade utomordentligt goda förhoppningar på fisk, men samtidigt var jag inne i en sån målmedveten satsning att det inte spelat någon större roll om fisken uteblivit. Det hade bara givit ytterligare blodad tand. För den här fisken skulle jag bara få slutat mitt håvgarn runt. Jag tryckte inte på med överdrivet mycket beten första kvällen utan satsade istället på bloodworm pellets samt majs och hoppades de skulle trigga igång fiskarna. Ett par nävar cell åkte också ut. En trevlig kväll i lugnets tecken fortskred och mina enda besökare var ett par stor lommar som var ovanligt närgångna.

Det är en speciell känsla att krypa ned i den varma sängen under våren, endast med ett brolly som skydd. Att antingen vakna upp mitt i natten med frost i håret alternativ under morgonen med solen strålandes rakt i ansiktet. Strax efter midnatt var det så dags. Till reciverns trevliga toner for jag yrvaken upp. När jag lyfter mitt mittersta spö möts jag av rejäl styrka. En fin fight i mörkret avslutades med att jag nästan höll på att trilla i sjön när jag i pannlampans skenn mötes av en mäktig syn. En kraftigare fisk än jag någonson skådat. På andra alternativt tredje håvnings försöket lyckades jag få i den. Känslan som sedan omfamnar en är mer tomhet än något annat. Benen skakar, andningen blir tung och jag vill bara skrika rätt ut.

För första gången i mitt svenska karpfiske har jag med en tripod. Lite lustigt faktiskt, men visionen av denna fisk gjorde den värd att släpa på. Idag var jag glad att den fanns med i min packning. Vågen visar nästan löjligt mycket och passerar 15 kilo med råge, dessutom långt över 40 lb. Fisken faställs till 19,76 kilo / 43,56 lb fördelat på 87 centimeter.

Jag säckar fisken och smsar mina två kamrater var av jag blir lovad fotohjälp under morgonen av kamrat Holmgren. Tack igen. Fisken tog en 15 mm cell fiskad på en KD-rigg över en matta med främst pellets (bloodworm samt cell response), men givetvis även lite god bullar och choppers. Jag fiskade KD-rigg ett par pass under våren men fick aldrig någon riktig känsla för den trots att denna fisken satt bra. Detta är faktiskt för att vara ärligt min enda fisk på just KD-rigg och förmodligen blir det ingen inom närmsta framtiden heller.

Efter en rejäl fotosession under morgon då min kamrat med fru samt dotter varit på besök fortskrider fisket. Under andra kvällen sjunker tempen något och under natt kommer ett rejält regnoväder in. Framåt åtta-tiden avtar det dock och känslan är att det kommer smälla vilken sekund som helst. Det gör det också när en vacker elva-kilos fisk kliver på och tvingar mig till att slänga på vadare och springa efter. Även denna fisken tog en liten Cell-boilie i favoritfärgen när det gäller beten, nämligen rosa.

Avslutningsvis kan man ju minst sagt säga att helgen blev lyckad. Långt ifrån bara för fisken i sig. Utan känslan av att lyckas fånga just den där fisken man söker är något alldeles extra. Oavsett vikt, art, längd.

karp

A fish to remember! 19,76 kg / 43,56 lb.

Spegelkarp 11.40 kg

Fin spegel på 11,40 kilo som avslutade en fantastisk helg.