Höst – vår vackraste årstid.

Höst – vår vackraste årstid.

För varje år som går framhävs hösten allt mer som en personliga ”favorit” bland våra årstider. Vad är det då som gör hösten så unik?. Det är ju trots allt så att ”suget”  är som allra störst på våren. Färgkombinationerna, mörkret, lugnet och en ljummen svepande höstbris är alla faktorer. De välgödda och ofta så makalöst vackra fiskarna i sin gyllenbruna höstskrud en annan. Att det sedan i praktiken är helt fritt från mygg och knot vilket i sin tur gör det möjligt att sova i brollyt, eller än bättre, under bar himmel. Fantastiskt. Allt har givetvis sin charm, men att hösten är något alldeles extra råder det inget tvivel om.

Det var till 2 / 3 väldigt lätt att välja destinationer för höstens semester. Jag ville ge ”dödens sjö” på hemmaplan, ytterligare några nätter. Med förhoppningar om att äntligen lyckas få en karp i sjön. Den andra, ”lätta”, destinationen var Henrikstorp. Ända sedan jag började fiska karp för dryga tio års sedan har man läst och drömt om sjön. Den vegetationsrika, mystiska sjön som ligger i samma område som klassiska Store och Mölledamm. En gång besökte jag systemet. Jag fiskade två nätter i Ybbarpsjön. Mitt i sommaren blankade jag två nätter med tvivelaktiga beten. Så revansch fanns att utkräva.

Men vi börjar på hemmaplan. Jag tänker faktiskt inte snurra in mig alltför mycket här. Trots att jag fick årets fisk. Det kan jag säga redan nu, trots att ett par veckor återstår. Inte för fisken i sig hade nått någon rekordstorlek. Utan för att undertecknat gått in helhjärtat för att lyckas i sjön. Det har jag inte gjort än!. Men efter timmarna jag lagt runt sjön kändes det smått osannolikt att höra larmet dra iväg runt 22-tiden, den andra kvällen utav tre. Och inte så litet heller, känslan var snarare helt absurd. En obeskrivlig lättnad och glädje infann sig när den vackra fisken låg i håven. Nu har man än mer blodad tand, och vi får väl se vad som dyker upp i framtiden. Fisken tog en Pineapple High Viz över en matta med partiklar, bloodwormpellets och lite hybrid. boilies. Fortsättning följer…

IMG_5875

Årets fisk – bara för att det gick.

En snabbvisit hemma och sedan raka vägen ned mot Skåne. På plats vid den tilltänkta sjön sökte jag av området med gummibåt att mäskade ut en Mainlinehink med partiklar samt 3-4 kilo Hybrid bullar. Klockan blev nu mycket och det fick bli att spendera de två första nätterna vid en närbelägen sjö medans mäskningen verkade.

Dessa två nätter blir, inte helt oväntat, resultatlösa. Men ändock en trevlig sjö med stor potential. Och vem vet, jag kanske återvänder i framtiden. Sutare fanns där i alla fall. Så in i helvete….

Efter dessa två nätter kändes det nu som semestern började komma igång på allvar. Innan jag begav mig till den mäskade sjön gjorde jag en bilfärd till Henrikstorp. Har ni inte besökt detta sjösystemet där även Tranesjön(fiskeförbud), samt Ybbarpsjön räknas in, så gör det. Otroligt vackert med mycket vegetation, stubbar, vass, öar osv. Dessutom belägen utav fin bokskog som undertecknad uppskattar mycket. Sjön betraktas av många som svår. Det är den säkerligen också. Fiskarna behagar ju säkerligen över mycket naturlig föda. Men som i alla sjöar, det gäller att träffa rätt. Jag hade fått diverse tips om sjön (tack för det – ni vet vilka ni är), men väl på plats valde jag et helt annat swim. En plats jag plötsligt trodde väldigt mycket på efter rådande väderförhållanden. Även här mäskades det med partiklar och än mer boilies.

Tillbaka till den andra sjön. Den jag mäskade först. Hänger ni med?. Det är knappt jag själv gör.. Min avsikt här var tre nätter. Min avsikt var även det väder som SMHI och YR på förhand förutspått, så blev icke fallet. Vinden vred sig och solen hade svårt att trycka sig igenom det tjocka molntäcket. Visserligen var nätterna relativt varma, och i många andra sjöar hade jag varit klart nöjd. Men då jag valt att fiska väldigt grunt kändes det inget vidare. Ingen som helst synlig aktivitet heller för den delen, vilket gjorde hugget som kom efter en sådär 24h timmar på plats förhållandevis överraskande. Det blir en spännande batalj i näckrosorna innan jag kan dra en lättnadens suck. Första fisken landad. Dessutom från ett nytt vatten. En relativt lång, fin fjällis som tynger vågen till 9,32 kilo. Gott!

IMG_5932

9,32 kilo från ett skånskt klassiskt vatten.

Jag skall också passa på att nämna vildsvins incidenten jag råkar ut för. Jag fiskar alltså på en halvö med ett litet sund utav vass mellan ön och fastlandet. En utav kvällarna när jag skall till och somna hör jag plötsligt hur ankorna som håller till i vassen flyger upp med ett väldigt liv. Konstigt då klockan börjar närma sig 23 snåret. Nåväl. Samtidigt hör jag också i den relativt starka vinden som ligger i riktning från sundet mot mig hur något plaskar och har sig i vattnet. Jag börjar nästan fundera på om någon kommit för att hälsa på mig. Snart hör jag hur något går på den lilla ön och knäcker kvistar i det mycket täta buskaget. Jag hinner knappt sätta mig upp i sängen förrns jag hör ett grymtande precis utanför tältduken. Det var inte långt ifrån att kalsongerna färgades bruna. Efter en kort övervägning tände jag pannlampan och hojtade till. Nasse försvann med en jäkla fart och jag hade svårt att sova resten utav natten..

Nog om det. Förhållandena är ungefär detsamma hela vistelsen och inte förrns jag skall åka efter tre nätter slår det om på allvar. Nu skrattar vädergudarna åt mig genom att ge mig precis det vädret jag sökt under tre dygn. Om jag stannat är jag helt övertygad om att fler fiskar hade landats. Jag såg dock Henrikstorp som resans stor mål, och vädret borde även tilltala fiskarna där, så jag höll mig till matchplanen och begav mig.

Få sjöar, om ens någon jag så gärna velat lyckats i som Henrikstorp. som jag skrev tidigare gjorde jag ett halvhjärtat försök i Ybbarp för ett antal års sedan och misslyckades. Men misslyckanden ger också färdighet i längden. Efter en rejäl insats med att få alla prylar till den tilltänkta platsen kunde arbetet börja. Redan vid ett-tiden första natten drar det iväg i full karate på mitten spöet och jag kan landa en lång, gammal fjällkarp på styva tolv kilo. Gott! Semesterns ”mål” avklarat. Under morgonen får jag sedan ytterligare en fisk. En tjock liten spegel på 4,92 men väldigt goda framtidsutsikter.

IMG_5963

12,04 kilo Henrikstorp guld.

Kommande två nätter ger ytterligare två stycken fjällkarpar (7,72 och 6,8), samt en tappad. Gissningsvis var den första av dem modell äldre och den andra modell nyare. Den förlorade fisken som trots en tur i båten lyckades lirka sig loss bland alla näckrosor kändes inte som  någon jätte, men vem vet.. Sista natten av fyra flyter på utan tillstymmelse till fisk. Alla fiskar nere i skåne togs på olika varianter utav Hybrid boilies. Och även om jag lyckades träffa en relativt låg snittvikt på fiskarna är jag mer än nöjd. Fem kontakter varav fyra landade med topp på tolv kilo känns klart godkänt. Skåne, vi ses nästa år igen.