I väntans tider..

I väntans tider..

Vinter. Denna djävulens årstid då karpfiske är lika avlägset som snö i Sahara. Nej nu överdriver jag. Det går trots allt att fiska karp fortfarande om man bara har stake. Våra rinnande vatten är fortfarande öppna, och även om chansen till fisk är liten så finns den alltid när krokarna ligger i blöt.. Undertecknad ligger dock lågt. Jag gjorde tillsammans med Håkan ett halvtaskigt försök i enorma Göta Älv för några veckor sedan. Yr och Smhi visade fem plusgrader samt halvklart. Sanningen skulle bli rejäl blåst och snöblandat regn. I kanske fem timmar stod jag ut innan vi kastade in handduken över en pizza. Håkan däremot, han hade nog kunnat köra 24 timmar till.

Nej, i dessa tunga tider är det läge att fokusera på annat. Det gäller att bygga upp ett sånt där monumentalt sug att man håller igenom hela kommande säsong, och klarar av dessa nattpass mellan arbetsdagarna. En tid att gå igenom utrustning, smida planer, se filmer, läsa, skriva, tjöta osv. Om allt som rör karpfiske förstås. Förordern hos Rikard på Skandinaviens Sportfiskecenter är lagd. Inte hälften av vad jag velat. Men ibland får man lyssna på ekonomin. Det viktigaste var ju mixerna, Cell, Fusion samt Active-8. Har lite Hybrid kvar hemma också för den delen. Kul att testa Mainlines gamla flaggskepp Active-8! Har faktiskt inte kört med den, men känns liksom de andra betena utav detta märke, solid. Viktigaste till i år är dock min ”nya” fiskevagn, en nissan primaster. Skönt med tillräckligt stort utrymme för utlandsresor. Eller för att kunna sova i bilen under snabba övernattningar mellan arbete.

Lika viktigt som att smida planer inför kommande säsong är det också att stanna upp, och se tillbaka. 2014 var verkligen ett helt fantastiskt år, på många vis. Inte bara för de fantastiska fångster undertecknad hade lyckan att fånga utan ögonblick av gemenskap med vänner och andra likasinnade. Jag vill dock nämna ett ögonblick och fångst som på många sätt är unik. Det är givetvis fisken från vallgraven på 14,92 kilo. Ett relativt outforskat vatten som jag och kamrat Benny försökt överlista. Det skall inte stickas under stolen med att det blivit flera blankpass men när denna fisken låg på mattan vara känslan – mission complete!. Vi har inte kommit alls långt i kartläggningen av detta spännande vatten och inför kommande säsong hoppas vi nu på hjälp. En presentation med lite exklusiva bilder kommer inom kort och jag hoppas fler testar detta ibland jobbiga, men ack så häftiga vatten. Tro mig när jag säger att det finns större fisk än vår spegelkarp. Så håll till godo.

Vad som komma skall år 2015.

Jag gillar egentligen inte att sätta upp mål. Även om jag tror att det till viss del är väldigt bra att göra det. Åtminstone för egen del. När jag i somras hade en pratstund om fisken Brorsan (Läs Härlanda Tjärn) med Henrik Berntsson myntade han något som kommit att etsa sig fast. ”Det är ju inte fisken i sig som är det fina, utan vägen dit”. Stora ord från en fantastisk karpfiskare.

Nå, vad är då visionerna inför 2015. Jag skall åtminstone ge Surtesjön, den svåråtkomliga sjön norr om Göteborg en match. Liksom runt hela Göteborg är parkeringen ett aber, men på ett eller annat sätt skall en utav de mytomspunna surtekarparna ligga på min matta. Delsjön / Härlanda är sjöar som inte heller är helt uteslutna ur mina planer. Att fiska vardagspass i surte kommer inte vara aktuellt, utan då ligger de andra sjöarna bättre till. Delsjön har jag förbisett alltför många år. Sjörekordfisken på 14,4 kilo har potential och dessutom lär denna stora sjö innehålla ett koppel utav ofångade fiskar. Till exempel, vart är sjöns alla fjällkarpar?.

Skåne. Det är något speciellt att sätta sig i bilen och fara söderut mot en dessa för undertecknad, outforskade sjöar. Sjöar man till väldigt liten del vet vad de innehåller. Tanken är att ge en handfull sjöar två veckor i maj samt två i september. Henrikstorp / Ybbarpsjön är och har varit ett stort mål sedan jag började med karpfisket för snart tio års sedan. Lillasjön är en annan sjö som är på tapeten, vem vet hur länge den stora fully scalen hänger i?.. Ytterligare ett par sjöar med rejäl fjällkarpar önskas revansch i.

Resor och Event.

* Swedish Carp Challenge som i år utspelar sig i två sjöar att ett givet event. Janne Bohlin som gör ett strålande jobb har lagt upp årets tävling på ett mycket bra sätt. Sjön hålls i både Sämsjön samt Vittsjön vilket ökar fångstchanserna per lag, eftersom lagantalet per sjö dras ned. Dessutom får Sverige två lag i World Carp Classic som i år utspelar sig i Madine, vilket är fantastiskt. Jag hoppas givetvis jag och kamrat Håkan får tävla i Sämsjön då vi har hyfsad koll här. Vittsjön attraherar inte alls lika mycket.

* Även en resa ned till Rio Ebro stundar. En veckas karpfiske med Birger, Jonas och Christian Hermansson. Detta skall bli mycket trevligt och även om förhållandena verkar vara lite halvtaskiga just nu hoppas jag man skall kunna slita upp någon vacker ur-karp från floden.

* En helg i början av mars är vigd åt mässan carpin on i England. Det här med mässor är väl mer utav en social grej för att få ”tjöta” av sig lite samt öka fiskesuget till bristningsgränsen. Förra året besöktes Zwolle, en kanonmässa på sitt sätt. Men rejält drygt att åka buss i 8-9 timmar utan sömn för att sedan gå på en mässa med 100 olika bedchair en hel dag. Låt oss säga att det blir skönt att flyga den här gången. Medverkande är bl.a Birger och Jonas med respektive, Rikard Bengtsson, Håkan, Holmgren, Lagerberth samt Berntsson. Ett riktigt gott gäng med andra ord.

*Svenska Karpklubbens årsmöte är ju egentligen en given anteckning i kalendern. Men jag är faktiskt högst tveksam om jag blir beviljad ledighet. Med tanke på allt annat som komma skall. Synd, men livet går vidare. Jag ställer mig dock till förfogande.

*Även några träffar med ”Västkustens Finsate” eller de övriga i MTS hoppas jag kunna boka in. Boiliebak i mars och förhoppningsvis något gemensamt fiskepass i maj hägrar med dessa trevliga hallänningar.

Avslutningsvis önskas ett riktigt skitfiske kommande säsong. Hoppas på många ögonblick att minnas när vi om exakt ett år sitter och gråter över snön igen. Väl mött!.

Karpfiske 074

Fjällkarp på strax under tio kilo från Vallgraven.