Kroppkärrssjön – Ett besök vid Sveriges hetaste karpsjö.

Kroppkärrssjön – Ett besök vid Sveriges hetaste karpsjö.

Prolog.

Om man ser till en kombination utav bestånd, antalet stora fiskar, toppfisk, samt utseendemässigt får nog Kroppkärrssjön klassas som Sveriges bästa karpsjö. Åtminstone utav dem där fiske är öppet för alla. Undertecknad har haft sjön på sin ”to do”- lista under flera år, utan att komma till skott. Och varje år har färden gått söderut istället. Det är en något annorlunda karpsjö för att vara i Sverige. Få platser, längre distanser samt få andra alternativa vatten i närheten att tillgå. Detta kombinerat gör nog att många åsidosätter sjön. Allt är lite för bökigt med andra ord. I sjön bedrivs ju ett sorts kontinentalfiske light med båtar, motorer, batterier, rullar fyllda med flätlina, markörer, större beten, längre distanser osv. Skamset och lite ovilligt får jag nog börja erkänna att jag tycker om den sortens fiske allt mer.

Första besöket vid sjön.

Kroppkärrssjön har som ovan nämnts funnits med på ”to do”-listan under flera år. Men ändå alltid åsidosatts för destinationer söderut. Under senare år har dock de förnödenheter som behövts sakta förvärvats och nu var tiden inne för ett besök. Sjön kom på tal i våras under ett samtal med kamrat Nicclas och vi avsatte tidigt en septembervecka för att utmana sjön.

Sommaren sprang iväg fort och snart var det dags för avfärd. Kamrat Nicclas fick dessvärre förhinder. Tråkigt, men det finns betydligt viktigare saker i livet än fiske. Valet att bege sig på egen hand var enkelt. Både beten och sänken i storleken large var införskaffat och övrig utrustning anpassad. Framförallt låg fiskesuget på en ohälsosam nivå efter en relativt lugn sommar.

Väl på plats möts jag utav en kraftig västlig vind. Mycket trevlig. Den fina vinden gjorde valet enkelt att packa båten full och bege sig ut på sjön för att sätta sig på den mest ostligt lagda plattformen. Vill förtydliga att jag faktiskt kollade av med Jon angående plattformarna före avfärd. Något alla bör göra som ens har i åtanke att fiska från dem. Det handlar om både tid och pengar som lagts på de två befintliga plattformarna så ett samtal känns givet. Skall också förtydliga att jag långt ifrån bestämt mig att fiska från någon utav dem på förhand. Men den västliga vinden gjorde dock valet mycket enkelt och ut på sjön for jag.

En lokal  kille hade slagit läger på den första flyttbryggan i sjön. En fin och rymlig plats men undertecknad hade åkt vidare oavsett med tanke på rådande förhållanden. Ricki och Jons flotte började sjunga på sista versen, vilket väl i och för sig inte är så konstigt. Mitt Nash bivvy, som också det börjar vissla på sista versen, var aningen stort därav inte mycket plats till godo. Fler än en gång under dessa dagar var ett dopp i plurret nära till hands. Ett annorlunda men ack så charmigt sätt att spendera några septemberdagar på. Det enda problemet var matlagningen som blev en rejäl utmaning i den kraftiga vinden. Men det skall inte vara för lätt.

Fisket i sig är ingen raketforskning. Närdistansfiske på skygga karpar känns allt som oftast betydligt lurigare. Sagt med all ödmjukhet. Söka av botten med hjälp utav båt, sätta markörerna och rigga prylarna. Hade förbeställt lite hårdare beten på 20-40 mm, men man kan definitivt gå upp än mer i storlek. Partiklar var inget jag ens funderade över, utan rikligt med fina boilie räcker långt i dessa sammanhang. Hittade relativt snabbt ett klockrent spot som på förhand luktade karp. Mäskade upp ett större område för att kunna placera ett spö i vardera kant utav mäskplatsen. Enkel taktik.

En utav flera falska pulshöjare under dagarna på flotten.

Vinden tilltog än mer under första natten, men ingen fisk. Egentligen inte något märkvärdigt utan det kändes mer som en tidsfråga innan första fisken skulle komma. Återigen, sagt med all ödmjukhet. Det fanns ju ändå fyra dagar kvar att jobba på och septembervädret var äntligen på min sida. Det dröjer heller inte speciellt många timmar innan första pulshöjaren kommer. Ett stabilt napp med en lugn och tung fisk. Fisken släpper dock ganska snabbt, och in kommer en rejält sargad braxen. Inte det första falsklarmet den här veckan. Lite lurigt på längre distanser med tyngre sänken när inte en mindre braxen alternativ en mört gör utslag i grejerna. Kanske skall man gå upp än mer i tackelsize, även om undertecknad inte är förtjust i det.

Karparna då?. Jo dem kom också. Under 48 timmar kan fyra fina fiskar landas och återutsättas (8,82, 4,82 12,78 samt 15,64). Den sista fisken bjöd på en spännande fight och innebar fjärde vattnet med fisk över femton kilo. En vision finns att i framtiden nå tio sjöar med fisk över den gränsen. Vinden har lugnat sig något mot första dagen, men får ändå ses som stark och attraherande. Tre utav fiskarna kommer också på den större mäskplatsen medans en kommer på ett annat snikspö. Dessvärre vrider vinden sig under fjärde natten och fisket dör sedan helt. Sanning är att man borde gjort slag i sak och avslutat fisket en dag tidigare än beräknat. Samtidigt är det rätt trevligt att ligga och läsa i bivvyt när den kalla vinden viner utanför. Och hemma får man då ingen fisk..

Första fisken från ett nytt vatten – alltid speciellt.

Trevlig tolva som sög i sig betet mitt under morgonkaffet.

September när det är som bäst. Inte den bästa bilden men ack så fin fisk.

Halva mäskplatsen efter bara ett par timmar i slingen.