Oväntad fångst från Gerdsken.

Oväntad fångst från Gerdsken.

Vecka 19. Tiden går fort. En enda natt hann jag klämma in denna veckan. Fredag till lördag hemma i Gerdsken. Men mer om den natten senare. Undertecknad har under de senaste veckorna haft dålig tid för fiske samt skrivande. Det är heller inte bara tiden som ställt till det, utan också motivationen. Som förklaring till det hela ligger förutom ett par veckors intensivt jobb även oroligheter i familjen. Ibland sker oväntade saker som får oss att stanna upp och förstå vad som verkligen betyder något. Givetvis har fisket en stor och betydande roll i mitt liv och kommer så alltid ha, men ibland försvinner suget kortare perioder. Och det är bara att acceptera.

Nu stundar dock semester. Vecka 21 och 22 är sedan länge bokade för en tripp ned till bokskogarnas land, Skåne. Förhoppningsvis kommer jag iväg. Åtminstone som det ser ut för tillfället. Än grubblar jag över vilka vatten jag skall välja. Det kommer fiskas i ett antal vatten, gissningsvis 3-4 stycken. Jag har väl en hyfsad plan över hur schemat där nere kommer se ut, men som vanligt ändras det säkerligen på vägen. Revansch i en utav de sjöar jag och Håkan besökte förra hösten vore trevligt och får väl ses som det primära målet att åtminstone knippa någon fisk i detta vatten. Jag skall lägga upp någon sporadisk kort uppdatering live från strandkanten.

Så till veckans enda pass. Efter allt som varit gick jag tillbaka till basic. Till det enkla och smidiga. Till det vatten jag en gång grundlade mitt intresse i, nämligen Gerdsken. Jag förmäskade rejält, med start en vecka innan fisket. Bra beten samt en del överblivna partiklar. För en gångs skull avstod jag från att vareviga timme kolla väderleksrapporter och välja swim efter det. Jag gick på gammal magkänsla och satte mig i vassen där jag brukar sitta. Måhända inte exakt samma pegg som vanligt men längs med denna sträcka på kanske 250 meter har jag fiskat många nätter och sällan blankat. Kanske var jag för självsäker. Jag fiskade en vassudde och kunde presentera beten på lite olika fläckar. Under fredagskvällen inser jag dock att vädret icke är på topp. Otroligt kyliga, nordliga vinder och klart väder skvallrade om en kall natt. Ajdå. Självsäker som jag är blir jag ändå högst förvånad när jag under lördagsförmiddagen kan konstatera en blanknatt. Nåväl, någon gång skall man väl misslyckas även i enkla sjöar. Två Sutare var allt som behagade att äta mina Hybrid-boilies.

Så till den udda fångsten. I veckan fiskade min arbetskamrat Fredrik och hans vän Glenn ett kvällspass i sjön. Resultatet? En gräskarp på cirkus 5,5 kilo. En oväntad fångst. Minst sagt. Mig veterligen är det ingen som släppt ut några gräskarpar i sjön. Fisken som fångades på en boilie av formatet mindre får ses som ett trevligt inslag i sjön. Fisken hade ett par rejäla skador vilket gör att jag sätter mina pengar på att den kommit från någon närliggande damm via en översvämmad vårflod. Kanske från Färgen?. Vem vet. Kan också vara någon ”svensson” som tömt sin damm och velat se sin dyrgrip överleva och släppt i den. Man undrar ju om det finns fler?..

11198452_10153405211400466_1574818493_n

Oväntad fångst – 5 kilos Gräskarp.