Semester – Drömmar om guld.

Semester – Drömmar om guld.

Semester. Tanken med semestern var förutom att njuta, även utmana diverse rejäla fjällkarpar i södra delarna utav Sverige. Som prio ett fanns en sjö jag besökte förra hösten två nätter utan att lyckas. Diverse andra sjöar runt omkring fanns också som alternativ, alla med rejäla fjällkarpar. Jag kan inte påstå att jag tycker mer om det ena än det andra när man diskuterar fjäll- och spegelkarp. Båda har sin charm. Men sanning är att vi i mitt närområde knappt har fjällkarp över 14 kilo strecket vilket gör det till en betydligt större utmaning än att fånga en stor spegelkarp. Nog om det. Långt in i det sista var det högst oklart vilka fiskar jag skulle utmana först. Vädret såg ostabilt ut till en början, något jag inte trodde passade dessa sjöar. Så bara någon dag före avfärd beslutade jag mig för Lillasjön, Hästveda. The big fully scale har alltid varit en dröm, och vem vet hur länge den simmar kvar?. Det är ju ingen ungtupp direkt. Jag trodde mig ha större chans här, i det ostadiga vädret än de andra sjöarna.

Jag har fiskat sjön två gånger tidigare. En gång 2009 med Andreas, mitt i högsommarvärmen vilken resulterade i en liten 4-kilos. Samt förra hösten med Håkan, vilket inte gav ett smack. Svagt resultat. Men förhoppningarna var ändå goda. För att vara ärlig var jag mycket osäker vad det gällde vädret. Följa vinden, eller ej?.. Vinden som var västligt vriden och hade så varit rätt länge piskade in mot majbrasan. Efter övervägande valde jag också den platsen.

Efter egna erfarenheter samt även tips från kamrater som lyckats häpnadsväckande bra i sjön valde jag att endast mäska med boilie samt choppers. För att minska antalet braxar. Jag är på plats i god tid tack och lov, för att söka av platsen, rigga grejerna, mäska, upp med tält osv tar lång tid. Det är sedan en underbar känsla att till fåglarnas kvitter krypa ned i sovsäcken för ett avsnitt av game of thrones innan John Blund kommer och hälsar på.

IMG_5555

Första dygnet passerar utan speciellt mycket aktivitet. Vädret är liksom hela semestern fruktansvärt schizofrent. Blåser kraftigt, regnar, haglar, lite sol, blåst osv osv. Framåt andra kvällen lägger sig vinden något och jag kan se en hel del rullningar. Mest fisk visar sig tvärs över sjön, där det varit lä. Där jag från början tänkt att fiska. Ser dock en fisk på ena mäskplatsen och har relativt goda förhoppningar inför natten. Natten flyter förbi och upp i ottan för att spana efter fisk. Ingenting. Klassisk engelsk frukost avnjuts tillsammans med en och annan kopp och jag kan njuta trots att resultatet uteblivit. Framåt lunchtid, det vill säga runt 13:00 går jag vankandes och funderar på hur jag skall göra. Ställer mig och kikar på spöna och får då uppleva semesterns första napp. Ett kraftigt take på mitten spöet där en multiriggad white hybrid låg placerad. Fisken bjuder upp väl, men jag kan till slut gå segrande ur fighten. En mörk och välkonditionerad fjällkarp på dryga tio kilo. Kul!.

IMG_5606

10,70 kilo och semesterns första fisk.

Hoppet inför kvällen stiger givetvis med tanke på fisken. Men det är inte alls samma aktivitet i sjön tyvärr. Inte en enda rullning. Inte heller under den tredje morgonen ser jag en enda fisk och jag beslutar mig för att byta sjö. Något soligare väder är på gång och jag vill så gärna lyckas i nästa sjö. Något som är enklast i finväder, vad jag tror.

På väg till sjö nummer två spanar jag in ytterligare en sjö. Plockar ut gummibåten, rekar och mäskar. På plats vid sjön, som får anses som semesterns primära mål kan jag konstatera finväder. Skönt. Jag tar ett varv, ser en del fisk och bestämmer plats. Till skillnad från föregående vatten mäskas här rejält med pellets, främst bloodworm pellets som jag verkligen tror på. Dessa har verkligen fungerat bra för mig och rejält triggat igång fiskar i tidigare vatten. Lite partiklar samt choppers åker också i.

Tyvärr blir natten kall. Riktigt kall! Fisket dör helt och jag har under morgontimmarna inte mycket till aktivitet. Jag ser nån fisk ute i sjön, och placerar spöna ute i sjön istället för en halvmeter från land. Det hjälper inte. Botten är urusel men, nära land finns ingen fisk. Återigen vrider sig vinden och vädret är svårt att förutse. Andra eftermiddagen har jag ytterst lite aktivitet och jag blankar mig genom natten.

Jag skall villigt erkänna att jag börjar bli lite orolig. Jag funderar på vad jag skall göra. Byta plats? kanske. Byta sjö? kanske. Men jag vill inte ge upp. Jag ringer mannen som fångat Sveriges första karp över 60 lb och ber om råd. Ibland kan det hjälpa att att bara prata med någon och lufta idéer. Jag bestämmer mig för att flytta till andra sidan sjön. Efter ett par minst sagt ansträngande timmar där packning släpas genom sanslöst jobbig terräng kan jag blicka ut över nya platsen. Placerar ut betena, lagar mat, dricker kaffe och hoppas.

Tredje morgonen. Vaknar strax innan fem och kan så fort jag kommer ur tältet konstatera en rejäl fjällkarp som kastar sig med huvudet före likt en delfin över vattenytan. Snart slänger sig en till. Och en till. Mellan 05-06 slänger sig säkert tio fiskar inom ett mindre område, säkerligen är det är det inte tio olika individer utan ett fåtal olika. Jag har ett spö i närheten av denna platsen men inget händer. Jag vill heller inte kasta om något spö då jag är väldigt rädd att skrämma dessa extremt skygga fiskar.

Runt sex-tiden drar det in en halvkylig bris och allt stendör. Ridå. Dagen flyter lugnt på med växlande väder och starka vindar. Inget optimalt. Samma procedur fortgår, mat, kaffe, en öl eller två och förhoppningar. Fjärde natten rullar på och när jag under morgon timmarna inte ser en enda rullning börjar jag tvivla. Nu är det nog dags för sjöbyte. Rejält besviken börjar jag plocka i tältet vid 11-tiden när det smäller. Jag får nästan en chock när recivern börjar skrika. Det är alltid häftiga take på grunt vatten, men fighten blir ganska snäll och jag kan håva en utav sjöns vackra fjällkarpar. Fisken är lång och bastant men saknar rejäl buk. Vågen visar fina 12,16 och jag kan skina ikapp med solen. Nej just det, den hade gått i moln. Ett par halvtaskiga bilder tas utan någon god framgång. Dålig fotograf (självutlösare) samt dåligt ljus gjorde bilderna halvtråkiga. Men glad för det är jag, men gladast är nog karpen,, som fick friheten åter.

IMG_5659

12,16 kilo guld!. Ursäkta bildkvalitén.

Efter snabb övervägning väljer jag att stanna ytterligare en natt trots att jag egentligen inte tror att fisket kommer bli bättre. Fel beslut. För fisket blir inte bättre och femte natten i sjön blir även den resultatlös.

Dags att byta sjö. Och nu händer något oväntat. Vädret är som sagt schizofrent. Jag kommer till den nya sjön och allt känns fel. Jag tacklar upp, rekar osv och hittar,,, ingenting. Jag är inte nöjd med betesplaceringen. Jag är inte nöjd med vädret. Jag är framför allt inte nöjd med att förmodligen glömt sittbrädan till båten i sjön jag mäskade och rekade för fem dagar sedan. Jag saknar familjen. jag tycker inte om swimmet som innehåller åtta miljoner rödmyror. Hela marken är täckt. De kryper in i spöbagen, i tältet, i båten, i kalsongerna, i håret, i kylbagen, i kaffet. Dem är överallt. Jag får ett psykbryt. Klockan är 19:45 när jag pratar med kamrat Benny som skall fiska Delsjön två nätter. Jag får nu psykbryt och vevar upp de nyss utlagda spöna, river det nyss uppsatta tältet och med andra ord packar ihop. Jag lastar in i bilen och beger mig tillbaka för att leta efter sittbrädan till båten, och till min stora lycka hittar jag den. Uppställd mot en soptunna. Tack och bock!.

Jag beger mig hemåt efter åtta dygn i Skåne och är inte hemma förrän någon gång mellan 01-02. Sover i min egen säng, duschar i min egen dusch, äter frukost i mitt eget kök innan jag beger mig för att hämta Benny och göra en två-nätters Delsjö satsning. Vi lånar båt hos Per-Erik på sportfiskarna och ror sedan till vår tilltänkta plats.

En intressant sjö och ett mycket trevligt . Vädret är under kvällen varmt och klart innan det framåt midnatt återigen växlar. Under de två dygnen vi fiskar vrider sig vinden sjuttio elva gånger, vi upplever solsken, hagel, åska, regn om vart annat. hade det varit mitt i sommaren och varmt hade jag jublat. Men nu?, njae…

För att göra en lång historia kort blankar vi. Men ändå en mycket trevlig tur med Benny. Grill, lite öl och whiskey (givetvis lagom mängd), kaffe, gott sällskap. Det blir förhoppningsvis en två-nätters tillsammans i Delsjön i höst igen. Och förhoppningsvis kan vi då fånga någon utav sjöns fiskar!.

IMG_5737

Delsjön – en sjö för framtiden.

Summering av semestern. Det är med blandade känslor. Trots att fisket blev nedbantat från tolv till tio nätter är jag innerst inne trots allt klart nöjd. Ett par kamrater blankade långa pass helt i samma trakter som jag befann mig i. Jag lyckades trots allt addera två vatten till plus tio listan. Det är små marginaler inom fisket som vi alla vet. Och vädret är ju det enda vi faktiskt inte kan påverka. Jag är övertygad om att jag kommer återvända till alla tre sjöar i sinom tid.

Nu väntar en föurtom Swedish Carp Challenge här näst, en sommar full utav arbete. Fisket kommer bli lidande. Så är det, men planerna inför hösten har redan börjat smidas. Det är trots allt vår och höstfisket som är både det mest rogivande samt mest givande. Sommaren kommer spenderas med mesta dels kortpass. Låt oss nu se vad resten utav året har att erbjuda.