Sjöpresentation – Härlanda Tjärn.

Sjöpresentation – Härlanda Tjärn.

Härlanda Tjärn.

Denna fantastiska sjö ligger belägen i östra Göteborg och området Björkekärr. Sjön är cirka 20 hektar stor och innehåller förutom Fjäll- och Spegelkarp även gädda, abborre, mört, sutare, sarv, regnbåge samt ål. Det finns minst 15 stycken fullgoda swim runt sjön som alla är produktiva. Motionsspåret som går runt hela sjön gör att en trolley förenklar promenaden till swimmen avsevärt. Det som kan vara nackdel med Härlanda liksom mer eller mindre alla sjöar i Göteborg är parkeringen. Det är många karpfiskare som fått sina bilar vandaliserade under nätterna vilket såklart är mycket tråkigt. Men låt nu inte detta skrämma bort er. För Härlanda är en fantastisk sjö med otroligt fina fiskar. Jag tror alla som besökt sjön håller med mig. Dessutom finns det alternativ på parkeringar. Vill ni ha ytterligare tips om swim, pakering eller något annat, tveka inte att kontakta mig.

De första karparna släpptes i 1986 och ytterligare en stödutsättning gjordes 2010 på 15 stycken fiskar. Svårt att säga hur många som simmar i sjön  men en svag gissning är kanske 60-70 fiskar. Beståndet består mestadels av speglar, men det finnas även en del fjällkarpar. Medelvikten är mycket god med många fiskar över tio kilo. Sjörekordet är en fisk vid namn Brorsan på 17,6 kilo fångad av Mario Pasku från swimmet ”Marios” år 2012. Två fiskar över 15 kilo finns samt ytterligare två fiskar över 14 kilo bör finnas lite beroende på årstid.

Fisket kan periodvis vara lite lynnigt, men fiskar man rätt kan resultaten bli häpnadsväckande bra. Förmäskning är långt ifrån nödvändigt, men då fisken svarar bra på boilie rekommenderas det. Det är en mycket bra höstsjö då fiskarna får en fantastisk vacker gyllenbrun färg. Dessutom kan det skilja flera kilo i vikt på varje individ gentemot sommaren.

Gula Kortet gäller i sjön och det kostar om jag inte missminner mig 350 kr / år eller 50 kr / dygn. Reglerna är de vanliga. Båt är inte tillåtet. Allmänt sunt förnuft som gäller.

Härlanda 17,4kg

Kamraten och mycket duktige fiskaren Håkan med dåvarande sjörekord ”Brorsan” på 17.4 kilo från 2011.

Spegelkarp 13.22 kg

”F1” på 13,22 från sommaren 2010. En av sjöns absolut vackraste fiskar och varit över 15 kilo. Fisken föll för en klassiker i Härlanda, Fusion.

bruno

Håkan med en till utav Härlandas fantastiska fiskar. Bruno på 14.2 kilo från 2013.