Sjöpresentation – Lilla Tjärby.

Sjöpresentation – Lilla Tjärby.

Lilla Tjärby.

Denna lilla pärla mitt ute i den halländska landsbygden besitter verkligen något alldeles extra. Den omges av en sån där lugn, trivsam miljö, långt bort från stad och arbete. Det enda livet som förs är från de många olika fågelarter som har sjön som hem, eller åtminstone rastplats. Som djurvän och naturintresserad tillför det bara en extra dimension. Det är viktigt att inse att det snarare är vi som inkräktar på deras territorium än tvärt om.

Sjön innehåller många olika swim och inbjuder till både närdistansfiske samt längredistans. Fisket är bra uppstyrt där markägaren är en mycket trevlig prick som vill karparna väl. Men det som framför allt faller mig i smaken är att den är sådär lagom svår. Du kan sitta veckovis utan kontakt, medans om man fiskar och gör rätt kan ha drömfiske. Du kan ha kanonfiske en meter från land på 0.5 meters djup samtidigt som fisket på en sådär 110-120meter kan vara glödehett. En variationsrik sjö med andra ord. I vissa moment vill jag påstå att den påminner om Härlanda Tjärn.

Vad det gäller utsättningar av fisk och allmän historia överlåter jag den biten till Svenska Karpklubbens sjöpresentation som ni finner på www.svenskakarpklubben.com.

Jag besökte sjön för första gången sommaren 2013. Ett par resultatlösa nätter gav rejält blodad tand inför kommande säsong. När så våren 2014 stod bakom dörren bokades en tripp söderut in i kalendern. Det var slutet av april och våren var fortfarande ung när jag stod vid strandkanten i sjöns södra del. Efter rådande väderförhållanden kändes det rätt enkelt att välja plats och framför allt del utav sjön. Motivationen och förhoppningarna var skyhöga efter en lång vinter med olidligt mycket drömmar om bland annat detta vatten. När är det enklast att lyckas i nya vatten?. Jo, tidig vår.

De två första dygnen gav en liten spegelkarp på dryga kilot från föregående hösts utsättning. Och även om oskulden i sjön nu var bruten siktades det högre. Inför sista natten valde jag att byta plats. Jag skalade ned utrustning och knallade iväg mot ett ställe där jag iakttagit fisk tidigare dag. Goda råd var dyra och jag placerade alla tre spön via bankstick med chod-riggar och småbeten cirka en meter från land på 0,5 meter djup, max.

Känslan var att natten skulle bli händelselös. Men att chansen under morgon och förmiddagstimmarna var riktigt goda. När solen sakta steg skulle fiskarna gå in grunt tillsammans med den. Jag gömde mitt brolly så gått det gick och var mycket stillsam för att inte skrämma de skygga fiskarna.

Solen stod redan högt på himlen när det nästkommande dag var dags. Ett ögonblick att minnas för en lång tid framåt. Klockan var i runda slängar 10:30 och jag har för mig att jag pratade med kamrat Holmgren i telefonen över en kopp kaffe när det rev iväg. Att få ett hugg på såhär grunt vatten är bland det häftigaste jag vet. Närdistansfiske slår allt!. Förutom att fiskarna i denna sjön ofta är monumentalt vackra bjuder de dessutom på rejäla fighter, och detta var inget undantag. Känslan som omfamnar än när man lyckas efter egna ansträngningar och strategier är bland de bästa som finns. Att fisken vägde över tio kilo var ren och skär bonus!.

..Ett annat minne från sjön är midsommarfisket. Efter en del fumlande över sjöval beslutade jag mig för ”lillan”. Ett par fantastiska dagar med växlande väder gav inte så mycket jag hoppats på. Men det gav trots allt fisk. Och det är mer än vad midsommar brukar ha att bjuda på för undertecknad. Under dessa dagar fick jag se mig besegrad utav tidigare nämnd Holmgren som fick både fler och större. Men det var han värd!. Richard hade nämligen åkt 20 mil enkel !!! väg, för att förmäska. Och det var med nöje man fick agera fotohjälp.

Visst spelar de vackra fiskarna sin roll, eller de trevliga swimmen. Men anledningen till att sjön blivit så populär ligger minst lika mycket hos de lokala fiskarna. Att med öppna armar välkomna hela Sveriges karpfiskare till ”sin” sjö är beundransvärt. Där har många något att lära. En utav markägarna, Anders, en mycket trevlig prick som spenderade timmar på besök när jag fiskade är guldvärd för ett vatten likt detta. En varmhjärtad man som bryr sig lika mycket om sjöns karpar som de som fiskar runt sjön. Birger Holmqvist, Markus Dzibel, Magnus Larsson, Anders Urbas samt Nicke P är personer undertecknad haft möjligheten att stöta på under olika omständigheter och alla delar de en ödmjukhet och generositet vad det gäller tips och tricks i deras sjö.

Säsongen 2014 gav inte bara elva karpar på elva nätter. Det gav många fantastiska ögonblick runt denna trevliga sjö. Nya vänner samt ögonblick att minnas för lång tid framåt!. Tanken är att låta sjön vila från mina krokar under  2015 på grund av andra prioriteringar. Men vi får väl se hur länge man kan hålla sig. Plötsligt smyger man väl åter runt sjön och spanar efter DVG.. eller nej nu blev det fel. Karp skall det givetvis stå.

Spegelkarp 13.14 kg

Morgonstund har guld i mun!. Fisken föll för en chod-fiskad Banoffee en meter från land på ca 0,5 meters djup i aprilmånad.

Urbas

Anders med en utav sjöns många magnifika fiskar över tio kilo.

birger

Birger med en grym höstfisk på 15,3 kg.

8,14 kilo - Lilla Tjärby 2014.

Det traditionella midsommarfisket spenderades 2014 i Tjärby. – 8,14 kilo.