Sommaren som försvann.

Sommaren som försvann.

Ungefär så kan man uttrycka det. Efter en svag vår med trögt och i grunden oplanerat fiske har sommaren flutit på rask takt. Jag skall först påpeka att sommarens varmaste månader aldrig varit någon favorit när det kommer till fiske. Vår och höst är överlägset. Inte bara konditionsmässigt på diverse arter, utan även sett till djur och natur. Eftersom jag själv valt att inte plocka ut någon semester under sommaren har det blivit mer arbete än vanligt. Delvis för att skaffa pluspoäng inför kommande årstider, men också för att jag faktiskt trivs oerhört bra med mitt jobb och framför allt min kollegor. Nåväl, nog men det lösa snacket. En genomgång av de få nätter jag lagt under sommaren följer..

Delsjön – Strax efter Swedish Carp Challenge gjorde jag ett försök i Delsjön. Återigen halvhjärtat och resultatlöst. Ett par tunga mäskningar i Edsviken och två nätter på det gav inte mer än ett par i sjöfåglar. Jag la ganska mycket tid vid vattnet före fisket är mäskningen bestående utav partiklar samt boilies får ses som tung. Men som jag skrev, jag gick återigen bom och det är förmodligen dags att inse, Edsviken är inte var den var efter att kommunen plöjde ned vass, buskar och dylikt längst in.

Projekt Mission Impossible – Eller min drömmars karpvatten är ett långsiktigt, målmedvetet samt  ultrasvårt projekt som jag i framtiden hoppas lyckas med. En stor sjö som med största sannolikhet innehåller få men ett par riktigt stora karpar. Här har jag lagt många timmar i gummibåt och letat fiska i praktiskt taget alla grunda vikar. Många soliga dagar har spenderats spanande efter karp, så när utan resultat. För nyligen såg jag faktiskt min två först solande karpar i sjön. Fiskar som låg runt 10-13 kilo. Det ger råg i ryggen. De finns.

Jag har även fiskat fyra nätter på tre olika swim. Trots att larmen förblivit tysta har jag fått uppleva diverse ögonblick att minnas. Eller vad sägs om att vakna av ett par pistolskott klockan 04 på midsommar afton runt 100-150 meter ifrån än. Halvtaskigt läge. Vad som föregick får jag aldrig vet, men gissar att ett gäng av stadens ungdomar endast testade sina revolvrar på en avlägsen parkering ute i skogen.

Även ett par trevligare älg-upplevelser skall nämnas. Första gången var när jag fiskade i ett smalt sund när plötsligt en älg, förmodligen fjolårskalv, beslutar sig för att korsa sundet. Inte nog med det, på nära håll börjar älgen som helt oberoende av mig cirkulera i åttor. Jag gissar på att han i den dåvarande värmen ville bli av med parasiter.

Andra upplevelsen var i en helt annan del utav sjön när en enorm älg skall korsa en mosse i närheten utav mitt swim. Jag sitter blickstilla och kan se en älg som säkert har närmare 10-taggar per horn ståtligt knalla över mossen med visst problem. Det måste ju hända att dem går ner sig ibland?. Riktigt mäktigt att se en sådan stor tjur på relativt nära håll i soluppgången.

IMG_5780

Mission Impossible – Fortsättning följer…

Lokalt vatten – Två ”mellanjobbbetnätter” avverkades i en lokal sjö där jag kunde utnyttja min bils egenskaper, nämligen att sova i skåpet. Fel förhållanden gav inget alls och sommaren misär fortsätter. En sjö jag lagt för lite tid vid.

SKKs styrelsemöte vid Hagasjön – Fyra nätter i mitten utav augusti har spenderats id Hagasjön. Anländer sent på fredagskvällen till Jonas nere i Aneboda. Väl på plats nere vid denna omåttligt vackra lilla Smålands-pärla möter jag upp Jon, Micke, Jörgen, Birger och Jonas förstås.

Valmöjligheterna till swim är inte så många när man kommer sist, men jag är ändå klart nöjd med första swimmet vid sjön. Jag väljer att droppa två spön nära land första kvällen innan det sociala tar vid. Riktigt trevliga och goa gubbar och det blir en lång kväll vid elden.

Lördagen flyter på med finväder och styrelsemöte. Ett bra sådant och jag känner mig nöjd med min delaktighet. Birger the Beast dominerade första natten med tre fiskar var av två över tio kilo. Exakta vikter minns jag ej med fully scalen nedan är ju helt fantastisk. Just det, Jon fick också en fisk av okänd art. Någon fisk man tydligen planterar in för att hålla rent?.

birger

Birger the Beast dominerade fullständigt med tre landade fiskar på ett dygn.

Andra natten och lite mer seriösa utlägg, nu med tre spön. Natten flyter på lugnt och under andra morgonen har jag ett take som tyvärr går loss. Hook pull. Multi rigg?. vass krok. Jag vet inte. Det värsta är att jag vet inte vad som hände. Vad felet var. Ridå. Ungefär som när Napoli tappar 2-0 till 2-2 mot Sampdoria i hemmapremiären på San Paolo under två ynka minuter. Nattsvart.

 

Under söndagen lämnar de övriga sjön och jag sitter ensam kvar. Guldläge!. Då kommer en tråkig, ostlig vind och förstör allt. Inte en fisk ser jag kommande två dygn. Var av sista på en ny plats när jag i desperation byter sida utav sjön. Skall avsluta här med att tacka deltagarna på mötet och framför allt Jonas som tillät oss att ha mötet vid underbara Hagasjön. En härlig upplevelse trots den förlorade bataljen.

Sommarens första fiskar – Kom så sent som i augusti. Fyra till antalet. En rejäl förmäskning under tisdagen bestående av en kylbag med majs och fem kilo New Grange spombades ut. På plats runt 18 på fredag vid den lilla sjön kan jag se en fisk omgående. Trevligt. Börjar med att spodda ut rejält med majs, pellets och grange-boilies innan jag placerar ut alla tre spön relativt nära varandra.

Runt 22-tiden kommer första fisken, 01 den andra och runt 06 den tredje. Vikterna för den intresserade 3, 6 och nio kilo. I runda slängar. Snacka om smakstart för Grange. Första gången jag testar bete. Nu är det dock knappast bara betet som gör det, jag är medveten om att resultatet antagligen skulle varit lika bra med många andra beten. men kul såklart.

Under dagen placerar jag två spön (endast krokbeten, pineapple high viz, applicerad på chod) på platser jag misstänker att karparna kommer ställa sig för att sola. Mellan 17-18, under tiden jag spoddar nattens fiskeplats, river det iväg. En betydligt starkare fisk och jag misstänker någon av sjöns största fiskar. Blir relativt överraskad när jag kan konstatera ytterligare en nio-kilos. Misstolka mig inte, lika glad för det är jag.

Under andra natten drar ett rikligt regnoväder in vilket för detta vatten innebär döden. Dock avtar det fram emot 8-tiden under morgonen och jag hinner med att bränna en fisk som går fast innan jag beger mig hemåt vid elva. Dock är detta ett vatten man får räkna med att bränna någon fisk då grönsakerna är många.

IMG_5814

En utav två nio kilos under helgen. Bete: New Grange.

 

Så. Det var sommaren 2015. Vad det gäller resultat är det en sommar att kasta i sopporna men insikterna i år har varit många. Och det låter som en klyscha, men för varje snedsteg lär man sig något. Nu väntar hösten och två veckors semester. Jag kommer satsa allt på ett kort och besöka svåra vatten med hoppet om att en fisk per säsong räcker. Om det är rätt fisk.