Sumbar – En gravelpit i Kroatien.

Sumbar – En gravelpit i Kroatien.

Undertecknad hade egentligen ett annat resmål i åtanke inför året, men när möjligheten dök upp till reducerat fiske i Sumbar gick det inte att motstå. Toni och Dado hade bokat hela sjön för en vecka och istället för närmare 40 fiskare blev vi till slut 19 stycken. En fin möjlighet till bra fiske i detta vanligtvis så hårt fiskade vatten.

För er som är något sånär insatta i karpfiske är nog Jezero Sumbar ett bekant namn. Denna gravelpit är belägen utanför Karlovac i norra Kroatien. Sjön är cirka tjugo hektar och har under senare år varit en utav Europas allra främsta sjöar när det gäller att producera riktigt stor karp. Åtminstone två olika fiskar har passerat 40 kilo.

Resan ner gick smidigt. Efter nattfärjan Trelleborg – Rostock tog vi oss igenom Tyskland, Österrike och Slovenien innan vi till slut kunde checka in i Toni och Dalibors föräldrahem i norra Kroatien. Det bjöds på mat, dryck och fint sällskap. Våren började koppla sitt grepp med grön mark och frisk luft. Ändå rejält kyligt så fort solen försvann bakom bergen. En fantastisk aprilkväll full utav förväntningar med andra ord.

Efter några timmars sömn i en närliggande lokal var det dags för snabb frukost innan avfärd. På kringliga och krokiga småvägar beger vi oss mot slutmålet på vår resa. Måste betona hur vackert Slovenien och norra Kroatien faktiskt är. Höga berg och djupa dalar. Klarblå forsar, blommande fruktträd, små timmerstugor. Trivsamt. Väl på plats tar jag och mitt resesällskap Janne en runda runt sjön och gör upp en lista på platser. Om jag inte missminner mig får vi välja som nummer fyra, vilket självklart är tacksamt. Vi får också en utav de platserna vi allra helst vill fiska från.

Spodda lite men ofta samt fiska nedskalat. Det var taktiken som Janne tidigare haft framgångar med när han besökt sjön och vi gjorde så gott vi kunde. Förutsättningarna var sådär, och fisket var trögt under hela veckan runt sjön. Lyckligtvis för vår del satt vi på en tacksam plats och kunde fånga 4-5 fiskar var. Undertecknad kunde med fru fortuna vid sin sida fånga ett nytt personbästa via en fjällkarp på 21,725 kilo. Riktigt kul. Fisken i sig tog under spoddning en kväll och gav en fin upplevelse. Dessutom en riktigt fräsch och fin fisk för att vara Sumbar.

Nytt personbästa – 21,725 kilo.

Det fanns olika teorier om det tröga fisket under veckan. Janne och Henrics lokala kamrat Damir menade på att fisket i Sumbar hade nått sin peak och var på väg nedåt. Rykten gick redan innan att mycket fisk hade dött. Väl på plats kunde vi konstatera en del död fisk längst med kanterna under veckan. Det kan givetvis vara tillfälligheter beroende på hög fisktäthet samt nylig lek. Men samtidigt tror inte jag det kan vara nyttigt för fiskarna att vara utsatt för så hårt fisketryck, med såna extrema mängder riktigt dåligt preparerad majs samt boilies av sämre kvalitet. En annan teori som florerade var att det veckan före pågått en tävling i sjön med groteska mängder beten som skyfflats ut. Jag släpper det där, och kan konstatera mig nöjd med resan.

På hemresan var vi ett par bilar som tog en mindre omväg förbi vackra Bled i Slovenien. Inom de närmsta åren skall jag fiska där. Så är det bara. En promenad längst med det klarblåa vattnet samt en klart godkänd lunch. Slovenien är verkligen ett vackert land.

Bled, Slovenien. Vilket ställe!.

En fin vecka i gott sällskap. God mat och dryck samt ett nytt personbästa i bagaget. Undertecknad kommer förmodligen aldrig uppskatta själva fisket nere på kontinenten som det vi har i Sverige. Men varje resa är ett äventyr där man blir belönad med många fina upplevelser att minnas.

Knock knock, who is there?

Cevapcici och en kall karlovacko. Sämre kan man ha det.

Janne med en fin 18 kilos.

Kamrater som dricker t-röd blandat med lacknafta ur camoflaskan.