Throwback Thursday – Och vad som komma skall.

Throwback Thursday – Och vad som komma skall.

Sitter i vardagsrummet med en välfylld kaffekopp och tänkte stilla mitt abnorma fiskesug genom att skriva ett par rader om vad som komma skall. Om årets som ligger framför våra fötter med andra ord. Ute skiner solen för första gången på en evighet känns det som. Det känns faktiskt riktigt vårlikt. Åtminstone när man sitter inne i vardagsrummet och inte behöver ta ställning till den kyliga vinden.

För ett års sedan hade jag mycket inplanerat vid den här tidpunkten. Resor till såväl Rio Ebro som Carpin On i England förgyllde denna kalla årstid. I år är det lugnare på utlandsfronten. Det enda egentligen inplanerade framöver är karpklubbens årsmöte den femte mars. Min ambition är att stanna över och jag hoppas fler väljer det alternativet.

Vill även passa på att nämna och tacka för de festligheter undertecknad var inbjuden till i mellandagarna. De goa gubbarna kring Halmstad har ju infört någon typ utav traditionellt julbord vid Lilla Tjärby. Platsen vad dock i år förflyttad till Birgers företagslokal och maten blev grill al la Birgerstyle. Jonas skötte som vanligt grillen klanderfritt och maten var mycket bra. Förutom mat innhöll kvällen minigolf, bildvisningar och annat löst snack. En och annan öl slank ned dessutom. Lite osäker på deltagarantalet men ett tjugotal personer vart det åtminstone. Stort tack till alla inblandade!. Det är många man träffar alldeles för sällan.

Visioner 2016.

Karpfebern ligger som vanligt ohälsosamt långt över normal nivå. För det skall sjunka något tänkte jag skriva av mig lite. Sätt upp lite visioner inför kommande år och drömma mig bort. Beroende på väder är tanken att så sakteliga smygstarta säsongen efter årsmötet den femte mars. Jag har inte tillgång till bil förrns första april utan istället riktar jag blickarna mot kanalsystemet i Göteborg. Inte bara vallgraven, utan även Fattighusån/Mölndalsån. Jag är övertygad om att detta, trots allt svåra vatten fungerar relativt bra i kallt vatten. Dessutom fungerar det bra med pendeln för den billösa. Även om det är rejält krävande att fiska i systemet så är fiskarna utomordentligt häftiga och det är få fiskar jag uppskattar så mycket oavsett vikt. Förhoppningsvis kan ett samarbete med kamrat Benny leda till att vi får se någon ny individ.

När sedan värmen börjar ta fart, säg i slutet av april finns det två sjöar som ligger och gnager på näthinnan. Båda två relativt otillgängliga samt med relativt stort avstånd till min ytterdörr. Vilket gör de där snabba och ofta effektiv nätterna mellan jobbet svåra. Den ena utav sjöarna är Surtesjön som jag spenderade tio nätter i förra året. Smolket i bägaren här är att jag har 5-6 mil enkel väg, oerhört utmanande parkeringar samt att båt är till stor fördel. Men en häftig sjö, helt klart. Jag har även en vision om en targetfisk i ett utav ovan nämnda tre vatten. Inte den allra största fisken men en oerhört häftig fjällkarp.

När det gäller semesterveckorna kommer jag liksom föregående år plocka ut diverse veckor i maj och september. Dessa är dock inte endast vigda åt att spenderas i Skåne. Utan tvärt räknar jag med att lägga den mest tiden hemma, i ovan nämnda vatten även under semestern. Någon kortare tripp kan det säkert bli dock, ett par dagar i två sjöar söderut jag besökte i våras samt ett höstbesök vid fantastiska Henriksstorpsjön. Jag fortsätter också att hoppas på att min köplats till Färgsjön skall bära frukt. Sist men inte minst blir det med största sannolikhet en helg vid Delsjön med Benny, hoppas på bättre resultat än föregående år där.

Beten.

En utav de absolut viktigaste delarna i en karpfiskares utrustning. Något som också flitigt diskuteras på social medier. John på metebolaget släppte en kortare video på facebook där han gav sin syn på det hela. Man kan se en video i olika perspektiv och vinkla den hur man vill men tycker ändå han träffade huvudet på spiken. Just det att många idag överskriver sin prestation på betet. Vem vet, kanske har folk den uppfattningen om mig?. Så jag förstår hans resonemang.

Dock anser jag att det är stor skillnad på beten och beten. Inga nämnda. Jag tycker ibland det är farligt och lite märkligt att vissa försöker göra reklam för så billiga beten som möjligt, att det är prisvärt mm. Jag tror många nybörjare går på nöten här. Speciellt unga med mindre plånbok. I min bok investerar jag hellre i en mindre mängd beten men som jag vet är bra än i massa beten som är sämre. Det tror jag stjälper mer än det hjälper. Vill man dryga ut mäskningen billigt, använd partiklar.

Med det inte sagt att prislappen alltid bedömer ett betes kvalitet. Jag vill också poängtera att jag inte har något specifikt bete i åtanke vare sig i positiv eller negativ bemärkelse. I år är jag själv högst osäkert vilket bete som kommer användas för egen del. Under flera år har jag fiskat med ett välkänt bete jag själv anser är bra och tillförlitligt. Jag väljer dock själv på egen hand att inte längre vara med i något ”team” i år av flera olika skäl. Jag har varit inne på att byta bete men vill heller inte flaxa omkring och byta för mycket. Det är en fråga om tillgänglighet, kvalitet samt prisbild som man får binda ihop och sedan göra ett avvägande.

Arbete ring sjöarna.

Diverse projekt är på gång. Bland annat skickades papper till länsstyrelsen in angående en påfyllning utav karp i Surtesjön. Kvalitetskarp från Jonas (Aneboda) skulle vara ett välkommet tillskott i de stora vattenmassorna. Jag tror och hoppas att med Sportfiskarnas samt Karpklubbens hjälp ror jag det här i hamn. Idag finns det så otroligt många karpvatten runt kring oss så nyckeln är ofta att fylla på redan befintliga bestånd, snarare än att skapa nya.

Men på tal om nya är förhoppningarna ändå att vi skall lyckas skapa ett helt nytt vatten innehållande karp någonstans i närheten utav Alingsås under 2016. Vi är ett tiotal karpfiskare som tillsammans med Alingsås Sportfiskeförening just nu jobbar för att det skall bli verklighet. Ett mindre vatten skapat på korrekt sätt med kvalitetsfisk. Ett vatten som kan vara en samlingspunkt för klubbens karpfiskare och förknippas med gemenskap och någon form utav laganda. Ett vatten som förhoppningsvis i framtiden kan bära frukt samt vara en bra plats för yngre förmågor att lära sig om fisket. Fortsättning följer…

Dessutom kommer arbetet med Holma damm  att fortskrida. Vi får se hur mycket som görs men ett par eftermiddagar går väl säkert åt. Det är dock svårt att hinna med under säsongen. Jag tror och hoppas att fisketrycket bara kommer öka och fiskarna ökar i takt med det. Liksom föregående år fortsätter jag också med det blygsamma arbetet på både den här sidan samt SKKs hemsida. Jag ämnar framför allt att lyckas få igång den senare mer än jag lyckades med föregående år.

Throwback Thursday.

Satt och gick igenom gamla hårddisken och eventuellt Throwback Thursday material. Fastnade för den här fjällkarpen. Året var 2010 och platsen var magiska Holma damm. En damm som lämpar sig utomordentligt för ytfiske.

Jag hade spenderat föregående kväll med kamrater ute på krogen och var inte hemma förrns det började ljusna. Utrustningen var dock ”ready to go” så det var bara att slänga in dem i min kamrats bil och sova vägen ned. Vi var framme rätt sent, runt 06. Det hade varit ljust sedan länge och de relativt kyliga vindarna gav inget vidare intryck.

Det var heller inte mycket till aktivitet. Det är dock alltid rogivande att besöka denna damm. Någon synlig fisk dyker alltid upp. Dessutom lite skitsnack samt en kopp kaffe i den lugna omgivningen är som  balsam för själen. Runt 09 avtog vinden och det började duggregna. Min oro var ändå att det var kört, för enligt mina ringa erfarenheter utav ytfisket i dammen är att det är klart bäst de första ljusa timmarna. Min oro visar sig dock var helt om intet då fiskarna kommer igång rejält. Det behåller dock sin position långt ut i spenaten och vill inte närma sig land.

Jag ytfiskar oftast med vanligt, vitt toastbröd. Men med i väskan finns också allt som oftast en ciabatta. En liten brödbit på kroken, doppa den i vattnet ger sedan ett betydligt längre kast. Dessutom finns såklart numera alltid mask i utrustningen till stalking-fiske. De flesta fiskar undertecknad fångat på metoden har fallit för en brödbit samt en liten attraktiv, rörlig mask. Flera gånger har jag fiskat resultatlöst i timmar innan jag letat fram en mask under någon sten med omedelbart resultat. Ciabatta/mask var alltså vapnet även denna gången och jag lyckades få ut betet i en lucka där det alltid passerar fisk förr eller senare. Så även nu, plötsligt går en fisk upp och tar betet oväntat självsäkert. Adrenalinet ligger nu på en ohälsosam nivå och fighten är som vanligt spännande i denna spenatrika damm. Till slut glider fisken i håven och jag kan mycket tillfredsställd konstatera min första fisk på ytan över tio kilos strecket. Vi väger in den på 11,3 kilo innan min kamrat kan film en kort snut när jag släpper i fisken. Ingen vidare kvalité men kul att hitta ett snart sex år gammalt klipp. Snart smyger man i buskarna igen, och svär över alla sniglar, knott och bävrar…

Test

Intressant med fisken är att den hållit sig fototillfället (2010) till föregående år (2015). Fisken har lagt på sig minst två kilo under dessa år. Måhända ingen häpnadsväckande uppgång, men ändå positivt för dessa fiskar.