Throwback Thursday – Sommar och flötmete.

Throwback Thursday – Sommar och flötmete.

Torsdag igen. Detta blir också vinterns sista avsnitt i det numera så populära throwback thursday. Våren närmar sig och även om påsken ser vädermässigt godkänd ut har jag redan spänt blickarna ytterligare en helg framåt. Med detta i tankarna får dessa tbt kapitel vila fram till hösten och vi riktar nu in oss på fiskerapporter. Äntligen. Jag hoppas kunna lösa ledigt torsdag-söndag kommande vecka, och spendera min 25 års dag i det härliga vårvädret bakom spöna. Det är väl främst Göteborgs mindre vatten som hägrar och dagens tbt-material kommer från just ett utav dessa.

Holmadammen ute på hisingen är förmodligen det vatten undertecknad spenderat mest tid vid. Det inbjuder till alla typer av fiske, men är kanske allra mest förknippat med häftigt frilinafiske under årets varma månader. Spännande möten med grova karpar vid frilinafiske i vacker miljö. Dagens fisk hade i andra sammanhang varit en i mängden. En fisk jag tagit en mattbild och sedan återutsatt. Men inte med bakgrunden. Missförstå mig inte, jag uppskattar alla karpar som får syna mattan, men nog är det så att vissa slinker i snabbare än andra.

Så till historien. Jag och kamrat Pär körde ett sommarrace vid dammen och metoden var från början enbart frilina. Fisket gick okej, och även om vi blankade flera kvällar kunde vi också glädja oss åt ett gäng fina fiskar på ytan. En dag fick jag för mig att åter ge flötmete en chans. En metod jag aldrig lyckats lura en karp på. Trots många försök lyckades jag alltid kamma noll. Och med flötmete menar jag inte doppa en daggmask i skallen på en synlig karp utan att mäska upp 2-3 platser och sedan fiska av dem ett par timmar i stöten. Efter en trög morgon började jag inse att resultatet liksom tidigare skulle stavas noll. Jag satt på den lilla bryggan som numera inte längre finns ibland oss och filosoferade i solskenet. På andra sidan stod en av mina bättre kamrater, Pär, och spanade på antingen en karp, men mer troligt någon utav de hästtjejer som brukar befinna sig vid sida utav dammen.

Plötsligt inser jag att det är aktivitet i närheten av mäskplatsen. Ett par fiskar kommer strykandes och avslöjar sig genom att vidröra bladspenaten. En bubbla dyker upp, en till, och plötsligt många fler. Det dröjer inte länge förrän flötet plötsligt lyfter sig och mer eller mindre lägger sig på ytan. Pulsen höjs lavinartat och när flötet börja gå i sidled sätter jag in dödsstöten. Trots att fisken är av ett mindre format bjuder den upp till kamp bland naten. Jag kan dock snart håva en hel klump utav spenat, och mitt i spenaten hittar jag så en liten spegelkarp.

Plötsligt händer det. Fisken vägs in till 3,8 kilo och är min första fisk på metoden. Pär fick slita sig från sina sysslor och agera fotograf. Något han är duktig på. Till sommaren skall vi tillsammans återuppleva dagar likt dessa. Och vem vet, kanske kan man lyckas filma något.

Skitfiske på er därute i vårvädret! Nu Kör vi så det ryker.

karpfiske 033

Första karpen på flötmete.

Karpfiske 029

Ett krok agnad med två majskorn samt en lövmask över ett par nävar burkmajs samt ströbröd var vapnet.

Karpfiske 028

Sommarfiske på hög nivå. Göteborgs frilina/flötmete mecka, Holmdammen.