Vallgraven / Göta Älv

Vallgraven / Göta Älv

Inledning.

Solen stod redan högt på himlen när jag höll på att konstatera ytterligare ett blankpass. Ett i mängden. Plötsligt väcks jag ur mina filosofiska tankar av ett rejält plask, som sekunden senare övergår till de ljuva tonerna från ett fox alarm. Det jag möts av när jag lyfter spöet är ren råstyrka. Fisken sticker likt en torped i sidled och meter efter meter lina lämnar rullen. Trots stenhårt inställd slirbroms. Fem minuter går och fisken gör lite som den vill i det svagt strömmande vattnet. Sällan har jag känt mig så maktlös gentemot en fisk, och mina vanligtvis så solida spön känns plötsligt veka. Samtidigt som fisken börjar tröttna något har en större skala lunchätare samlats bakom mig. Jag hör viskningar som  Är det en gädda? -Nej det är en lax ser du väl!?. Någon annan är helt övertygad om mal. Medans en liten flicka är närmast i sin gissning ”Det är ett monster”.

Intresset för Vallgraven väcktes för flera års sedan då man som ung sportfiskare hörde rykten om bredryggade, solande fiskar eller rejäla hugg på lättare feedergrejer som tömde speciemenkillarnas rullar på lina. Plötsligt lyckades allroundfiskaren Rikard Fjällström med konststycket att landa en spegelkarp på dryga tolv kilo under mörtfiske. En bedrift i sig. Den första, kända fångsten utav karp i kanalen. Om jag inte missminner mig var året 2007. Åren gick samtidigt som inflationerna från England ökade. Landets kanalfiske och framför allt Alain Blair och Urban banks gjorde frestelsen för stor. Jag var tvungen att ge det ett försök…

Historik & Bestånd.

Vallgraven anlades i början utav 1600-talet på order från Gustav ll Adolf i syfte att dels dränera men samtidigt agera ytterst vikt hamn. I ett försök att efterlikna de flera nederländska kanalerna påbörjades så systemet. Ytterligare något år senare byggde man en ca 1,5 km lång förbindelse från Mölndalsån till vallgraven för att öka vattenomsättningen, också kallad fattighusån.

Utsättningen av karp kommer från början av stadens fiskhandlare som till jul får in tonvis med främst polskodlad fisk. Fisken säljs runt om i Sverige till jul då den i många länder avnjuts som en jultradition. När julen så lider mot sitt slut har överbliven fisk i vissa fall slunkit ut i kanalsystemet och överlevt. Ingen vet därför när det första fiskarna sattes eller hur många fiskar som simmar där.

Dessutom kan vi nog räkna med att många karpar rymt till just Göta Älv från närliggande dammar vid våröversvämningar. Det finns många dammar samt mindre sjöar i närheten av den drygt 9 mål långa älven som innehållit karp genom åren. Diverse mindre utsättningar från privatpersoner har också skett i älven och det bör således simma en del karp. Göta Älv är dock svår att komma åt, och sett till vattenmassan är beståndet ytterst litet. Även övre delen av vallgraven, den vi kallar fattighusån innehåller ett mindre bestånd av små men potentiella karpar. Till skillnad från vallgraven är här mycket klart vatten vilket inbjuder till ett riktigt spännande frilinefiske i framtiden.

En satsning som gick hem.

Året var nu 2013. Till min hjälp i denna målmedvetna satsning fanns en god kamrat och tillika duktig karpmetare i Benny Andersson. Efter övervägning om taktiker, platser, beten, mäskning osv startade vi en lång och konstant mäsknings kampanj över fyra veckor. I praktiskt taget varje dag hällde vi i litervis med främst majs, men även grundmäsk och kvalitets boilies.

När vädret sedan var rätt och vi lyckades komma loss båda två lät resultatet inte vänta på sig. På vårt första gemensamma pass fick undertecknad så fisken han haft så oändligt mycket drömmar om. En urläcker, kraftigt byggd spegelkarp på 10,7 kilo. Och som om inte detta vore nog fick min kamrat en lika snygg fisk på samma vikt!. Vi svävade på moln och lyckoruset visste inga gränser. Det är verkligen något speciellt att lyckas med en satsning efter ofångade fiskar tillsammans med en god kamrat.

Fisket har sedan sakta skridit framåt och vi har fått uppleva både misär och sanslösa lyckorus. Påfrestande utmaningar med trögt fiske, fysiska ansträngningar i form av långa promenader bärandes utrustning i Göteborgs innerstad. Men framförallt de psykiska utmaningarna vilka i mångt och mycket är enorma längst med kanalen.

Att fisket bitvis är svårt och besvärligt är ingen underdrift. Dels kan fisket var rejält trögt, speciellt under sommaren. Det gäller att ha koll på strömmar, vattenstånd och andra yttre faktorer. Det är inte heller bara fisket som kan vara besvärligt. Under mina fiskepass i kanalen har jag fått skåda det mesta som hör en storstad till, plus lite till. Allt från nakensimmare som tidigt på morgonen beslutat sig för att ta en simtur i kanalens smutsiga vatten till personer som ”bara vill långa systemkameran en liten timma”. Fotbollshuliganer som drabbar samman när Hammarby har chansen att gå upp i allsvenskan och skall till Sveriges vackraste stad, Götet, för att möta makrillarna. Folk som vill sälja droger. Folk som vill köpa droger. Prostituerade som vill försörja sig. Hallickar som vill försörja sig. Filminspelningar. Dykare som envist skall dyka på ens fiskeplats i sökandet efter misstänkta gärningsvapen. Polismän som verkar tycka man är helt efterbliven som utövar en sådan morgontidig hobby. Trevliga pratstunder med stadens hemlösa. Eller bara ensamma människor som spenderar timmar med att öppna sig inför en helt likgiltig och ointresserad karpfiskare som bara vill vara ifred. Något jag numera gett upp vad det gäller detta vatten.

Ja, minnena härifrån är många och inget pass är det andra sig likt. Lustiga situationer uppstår hela tiden och man kan aldrig sluta förvånas. Ta bara paddan, kanalens turistbåt som under sommarhalvåret är full utav kamerakåta turister som terroriserar än genom att köra sådär våldsamt nära som det bara går. Tänk er kamrat Bennys skräck när han krokat en riktigt rejäl fisk och plötsligt hör hur paddan närmar sig…

En annan händelse som berör paddan är ju när Birger var uppe och fiskade. Han föreslog att fiska med backleads något som jag omgående viftade bort. Det är bara att köra med slaka linor ansåg jag. Själv hade man ju aldrig fastnat i den relativt ytgående paddan. För att göra en lång historia kort slutade det hela med att stackars Birger krokade paddan, och skamset var det bara att hålla för spolen och kolla åt ett annat håll. Jag å andra sidan fick äta upp mina ord.

Att fiska i vallgraven kommer inte vara någon avkopplande dans på rosor för den som vågar pröva. Det kommer vara tufft och jobbigt, men i slutändan är det värt varenda ögonblick av tvivel. Ty när håvnätet sluts runt en av kanalens mytomspunna gamla krigare är det värt varenda sekund av ansträngningar.

Karpfiske 141

Den skygge halläningen har hittat till storstaden. En varm sommarmorgon i goda vänners lag. Klockan är i runda slängar sju på morgonen och festen på partybåten ”riorio” är äntligen över.

Fisken Silvia.

Nu börjar det bli känslosamt. Tro mig. När vi väl fått våra första fiskar i kanalsystemet höjdes givetvis ribban. Sporrade av vår framgång hoppades vi nu bevisa det folk redan borde vetat. Att det fanns fisk över 15 kilo. En varm dag i början av juni fick jag så ett sms av min kamrat. ”Jocke. Ring mig!!!!!!!!!!!”. Jag gjorde som jag blivit befalld och möts av en överlycklig Benny. Inte undra på det när man precis fångat sina drömmars fisk, en spegelkarp på 15,72  kilo som idag är sjörekord. En fantastisk känsla, och jag undrar om inte jag var lika glad som fångstmannen själv. Detta triggade oss givetvis än mer. Och bara tre veckor senare kunde undertecknad landa samma fisk, nu utlekt på 14,92. Misson Complete!. Ungefär så kändes det. Trots att vi egentligen inte alls hade kommit speciellt långt i vår kartläggning av kanalen och dess undervattensliv.

Karpfiske 093

Mina drömmars karp – Silvia på 14,92 kilo.

När vi sedan tillsammans en varm sommardag satt och blankade diskuterade vi namn kontra icke namngivna fiskar i diverse vatten. Jag föredrar fiskar likt denna som inte har något namn, och så även min vän. Benny fick så ändå idèn att de fräckaste fiskarna i graven skulle alla ha namn efter vår kungafamilj. Så fick denna fantastiska skapelse namnet Silvia, drottning av Göteborgs innerstad.

Sommaren fortskrider och Benny harvade på och lyckas för tredje gången i år landa denna matglada och riktigt häftiga fisk. Men även en solskenshistoria har ett slut. Ett mycket tungt sådant i det här fallet. Ryktena om en stor karp från vallgraven hade plötsligt mött oss och vi befarade det värsta. När sedan en anrik fiskhandlare plötsligt publicerar en bild på en slaktad karp från Göteborgs innerstad får vi det bekräftat. Det är Silvia. Tyvärr med största sannolikheten avliden.

Göta Älv.

Denna dryga nio mil långa, i mångt och mycket svårtillgängliga sträcka innehåller som sagt en hel del karp som med största sannolikhet aldrig tagit ett fentag i vallgraven. Att lyckas här är som att leta efter en nål i en höstack kan man säga. I dessa enorma vattenmassor har man en rejäl utmaning, men belöningen kan vara enorm. Och det går faktiskt, tro det eller ej. Skicklige predatorfiskaren Jarmo Kuisma har faktiskt fångat ett helt koppel utav karpar längst med älvens vassar. En mycket imponerande och inspirerande bedrift som visar att allt går om man vill. Skall i skrivandets stund passa på att skicka ett stor tack till Jarmo för bilderna. Minst sagt inspirerande.

jarmo

10,9 kilos Spegelkarp från Göta Älv. Dessutom fem år gammal bild!. kan en fisk bli häftigare?. Tveksamt.

Jarmo ssss

Exklusiv bild som Jarmo tagit under karpfiske i Göta Älv. Inspirerande!.

Avslutning.

Redan i början av vår satsning diskuterade jag tillsammans med kamrat Benny om huruvida vi skulle gå tillväga med diverse fångster. Vårt gemensamma beslut var att ligga någorlunda lågt. Hela tiden har vi varit frikostiga till kamrater i vår omgivning men för den breda massan har vi legat lågt. Nu vänder vi istället blad och öppnar upp oss. Vi hoppas att fler inspireras och vågar utmana detta i mångt och mycket påfrestande men helt fantastiska vatten. Att vi tillsammans kan utveckla fisket framåt och se vad som faktiskt döljer sig under ytan. Jag är helt övertygad om att det finns betydligt större fisk än de vi lyckats fånga. Och det är ingen omöjlighet att vi får se en fisk runt 20 kilo i framtiden härifrån. Nu avslutar vi med lite blandade bilder och hoppas att många  spännande, ofångade fiskar dyker upp från systemet kommande säsong. Väl mött!.

Bilder.

koi

En 8,2 kilos akvariefisk bjöd kamrat Benny på en färgsprakande upplevelse en tidig septemberdag.

55

Ännu en vän, Rasmus med fantastisk fjällkarp på 11,4 kilo från 2011.

Karpfiske 074

Dessa fjällkarpar. En vårfisk strax under tio kilo för undertecknad.

benny

Bennys första tio-kilos från kanalen. Sagolikt vacker fisk!

888

Potentiell storkarp inom ett fåtal år – 7,2 kilo.

Karpfiske 139

Avslutar med en utav fattighusåns små, men potentiella karpar. Denna sträcka skiljer sig en del från själva vallgraven, men kommer inbjuda till ett häftigt stalking-vatten.